Het in 1980 geopende raadhuis in Hoofddorp gaat tegen de grond.









Het in 1980 geopende raadhuis in Hoofddorp gaat tegen de grond.
© Bart Boele
Bart Boele
Vandaag om 14:24
HOOFDDORP
De gemeenteraad van Haarlemmermeer is niet tegen de sloop van het raadhuis in Hoofddorp voor een nieuw raadhuis. Wel zitten de politici met veel vragen. Daarom komt er een tweede vergadering over dit onderwerp.
Het voorstel van B en W om het hele raadhuis te slopen kwam op het oog zomaar uit de lucht vallen. B en W stelden zelf vorig jaar voor flink te gaan bezuinigen, maar kwamen met slechts drie voorstellen. Vooral efficiënter werken en voor zo min mogelijk geld een nieuw raadhuis bouwen.
Dat gaat de raad te snel. „Er is nooit een voorstel gekomen om te bezuinigen, alleen deze drie voorstellen. Daar komt bij dat de coronacrisis ons dit jaar nu al tien miljoen euro inkomsten kost”, stelt CDA-fractievoorzitter Herman Koning.
Joost Koomen (D66) verbaast zich over het raadhuis-voorstel omdat de afgelopen jaren al zoveel voorstellen zijn gedaan. „Die plannen maken heeft veel geld gekost en nu ligt er alweer een nieuw plan.” Paul Meijer van Forza: „We hebben al acht keer gesproken over een nieuw raadhuis. Ik heb het gevoel dat dit plan er nu door wordt gedrukt. Wat is er mis met de renovatie van het huidige raadhuis.” Dat was namelijk nog het plan vorig jaar: de raadszaal renoveren en de rest slopen voor nieuwbouw.
Dick den Butter (Christenunie-SGP): „Het vorige plan is kennelijk veel te duur geweest, waarom is dat dan ons voorgelegd.” Dat verbaast ook Ron Heimerikx (HAP): „In december 2018 hebben we ingestemd met een plan dat 5,9 miljoen euro per jaar zou kosten. Nu kan het voor 1,2 miljoen minder. Op zich is er goed geschakeld, maar wat betekent dat voor onze schuldenlast?”
Het nieuwe raadhuis gaat 57,5 miljoen kosten. Volgens PvdA-wethouder Mieke Booij is het toch een goedkoop initiatief. „We besparen over de hele afschrijvingstermijn van veertig jaar elk jaar 1,2 miljoen euro, die hoeven we dus niet uit te geven. We willen dit niet doordrukken, de raad is voldoende geïnformeerd. De renovatie van het huidige raadhuis kost bijna net zoveel als de bouw van een nieuw pand.”
Gezien het grote aantal vragen van de raadsleden voelt burgemeester Marianne Schuurmans aan dat het voorstel nog niet rijp is om er een besluit over te nemen. Zij besluit cordaat - zonder veel ruggespraak en zonder kritiek - om op korte een tweede vergadering over het raadhuisplan te beleggen.
Dan kan ook verder worden gepraat over de vraag van VVD-fractievoorzitter Beryl van Straten over de naam van het nieuwe pand: raadhuis, stadhuis of gemeentehuis. Dat redelijk ondergeschikte aspect van deze zaak kreeg veel aandacht van de raadsleden. Iedereen vindt er wel iets van. „Stadhuis klinkt veel stedelijker”, zegt Van Straten. „Het suggereert een stad, maar het legt teveel nadruk op Hoofddorp. Haarlemmermeer is veel meer dan Hoofddorp”, reageert onder andere Joost Koomen. Volgens Maaike Ballieux is er niks mis met de eerder gekozen naam Huis van Haarlemmermeer. Ook dit punt zal nog terugkeren in de volgende vergadering.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Look closely and you'll see Jared Kushner's cynical ‘deal of the century’ for Palestinians in action

Liquidatie advocaat van kroongetuige Nabil B. werd ‘nooit voor mogelijk gehouden’

De moeizame strijd tegen de ongrijpbare glazenwassersmaffia