Mammoet-schoolgebouw voor 2700 jonge kinderen

 

 



Mammoet-schoolgebouw voor 2700 jonge kinderen

NIEUW-VENNEP - Grootse plannen van een wethouder groeien uit tot een nachtmerrie voor ouders.

Te Nieuw-Vennep verrijst binnenkort een schoolgebouw waar 2700 basisschoolleerlingen tegelijkertijd naar binnen gaan. Wethouder Cees Spijkers van onderwijs heeft een gebouw laten ontwerpen voor drie nieuwe basisscholen, in hun piekdagen ieder goed voor 900 leerlingen. De grootste basisschool in Nederland telt nu achthonderd kinderen.

“Deze school is ongekend in zijn soort”, spot Martien Pieters, vader van drie kinderen en bestuurslid van de katholieke Antoniusschool te Nieuw-Vennep. De komende jaren strijken er in de nieuwbouwwijk Getsewoud 15 000 mensen neer, voor wie zesduizend woningen gebouwd zullen worden. Het kleine grut kan, als de plannen van wethouders Spijkers (PvdA) doorgaan, vanaf het vierde jaar terecht in zijn megaschool.

Schoolbestuurslid Pieters, werkzaam bij een ingenieursbureau, rekent voor: “2700 Kinderen, 1500 ouders, ongeveer honderd leerkrachten, dat zijn straks 4300 mensen bij elkaar op 1,7 hectare: dat is 2,3 persoon per vierkante meter. Die kinderen worden gebracht en gehaald met honderden auto's, via één en dezelfde weg.”

Als een moeder haar kind even uit het oog verliest, griezelt Pieters, is het zo verdwenen in de chaos. Laat staan als er brand uitbreekt. “Je moet er niet aan denken dat ze allemaal tegelijk naar buiten moeten.”

Nu hoeven de kinderen niet allemaal door één deur. De drie scholen (twee confessionele, een openbare) hebben ieder een eigen toegang en hun eigen speelterrein. “Dat lost de enorme toevloed van leerlingen echt niet op”, zegt directeur Paul Bronstring van katholieke basisschool De Reiger in Lisserbroek en lid van de bouwcommissie. “Ik maak me grote zorgen over de massaliteit rondom de school. Neem het verkeer. Er zijn altijd ouders die even willen kijken in de klas, met de leerkracht praten en die dus even hun auto neerzetten. Tegelijkertijd rijden andere vaders en moeders af en aan.”

Het idee van een centraal schoolgebouw werd, aldus Pieters, eerst toegejuicht door de betrokken schoolbesturen. Architect Van Tilburg ontwierp flexibele lokalen, van elkaar gescheiden door verschuifbare panelen. De kans bestaat immers, dat straks de ene school populairder is dan de andere. Groeit de een, dan krimpt de ander letterlijk door enkele muren te verplaatsen.

Pieters: “Toen wisten we alleen nog niet om hoeveel kinderen het ging. Officieel waren we op de hoogte, maar we hoorden later pas van die aantallen.” De ouders overwegen een kort geding tegen de gemeente Haarlemmermeer. De actie komt rijkelijk laat, het plan is al door de gemeenteraad.

Eén gebouw in plaats van drie aparte scholen bespaart volgens de gemeente tien procent op de bouwkosten. Volgens wethouder Spijkers hoeft het haal- en brengverkeer niet voor grote problemen te zorgen. “Het is niet gezegd dat ze allemaal op hetzelfde moment hoeven worden gebracht. Schooltijden worden steeds flexibeler.”

https://www.trouw.nl/nieuws/mammoet-schoolgebouw-voor-2700-jonge-kinderen~b00d4626/

Reacties

Populaire posts van deze blog

Look closely and you'll see Jared Kushner's cynical ‘deal of the century’ for Palestinians in action

Liquidatie advocaat van kroongetuige Nabil B. werd ‘nooit voor mogelijk gehouden’

De moeizame strijd tegen de ongrijpbare glazenwassersmaffia