Baudet uit partijbestuur FVD gezet na video over lijsttrekkersverkiezing

 



Baudet uit partijbestuur FVD gezet na video over lijsttrekkers-verkiezing

Partijcrisis Op een tumultueuze dag bij Forum voor Democratie heeft het partijbestuur Baudet uit het bestuur gezet. Zelf wil hij alsnog lijsttrekker worden van de partij die hij in 2015 mede heeft opgericht.

LAATSTE UPDATE

Thierry Baudet is per direct uit het partijbestuur van Forum voor Democratie (FVD) gezet. Dat bevestigt een woordvoerder namens het partijbestuur. Eerder op woensdag riep Baudet een lijsttrekkersverkiezing uit in een video op Twitter en kondigde hij aan dat hij wilde terugkeren als partijleider en kandidaat-lijsttrekker. Volgens het partijbestuur had hij zonder overleg gedaan. De aangekondigde lijsttrekkersverkiezing was geen bestuursbesluit, laat het bestuur weten aan NRC. Bronnen rondom Baudet laten weten dat hij zich niet neerlegt bij dit besluit.

Twitter avatarrik_ruttenRik RuttenNIEUWS: Thierry Baudet is per direct uit het bestuur van Forum voor Democratie verwijderd. Zijn lijsttrekkersverkiezing was geen bestuursbesluit, zegt het partijbestuur.

Baudet kondigde eerder deze week aan om te stoppen als lijsttrekker en leider van Forum voor Democratie. Dit naar aanleiding van een rel die was ontstaan rond leden van jongerenafdeling JFVD, die in opspraak was gekomen door extreem-rechtse en antisemitische uitingen in appgroepen. In het kielzog van Baudet stapte tweede man Theo Hiddema op als lid van de Tweede Kamer en stapte ook Paul Cliteur, Eerste Kamerlid voor Forum voor Democratie, uit de partij.


Baudet zei woensdag in de video dat hij door te stoppen „de ultieme politieke verantwoordelijkheid” heeft genomen, waarmee hij wilde dat „de rust zou terugkeren”. Nu dat niet is gebeurd, wil hij alsnog een rol binnen de partij die hij in 2015 mede heeft opgericht. Baudet zegt opnieuw in de spotlights te willen stappen door zich beschikbaar te stellen als kandidaat-lijsttrekker en partijleider omdat „heel veel leden” het lidmaatschap hebben opgezegd de afgelopen dagen. „Ik schrijf lijsttrekkersverkiezingen uit”, zegt Baudet in de video.

De politicus vraagt leden om naar voren te stappen als zij vinden dat er grote fouten zijn gemaakt in het verleden of wanneer volgens hen de koers van de partij anders moet. Ieder lid kan zich aanmelden als kandidaat-lijsttrekker. Op 30 november en 1 december kunnen alle leden dan hun stem uitbrengen. „De leden zijn nu aan het woord”, aldus Baudet.

Inmiddels hebben verschillende partijleden hun steun uitgesproken voor Baudet, onder wie bestuurslid en penningmeester Olaf Ephraim en Tweede Kamerlid Wybren van Haga. De oud-VVD’er die in oktober overstapte naar Forum voor Democratie schrijft „onvoorwaardelijke steun” te geven aan Baudet. Ook de JFVD steunt Baudet en hoopt dat hij terugkeert als partijleider.

https://www.nrc.nl/nieuws/2020/11/25/baudet-uit-partijbestuur-fvd-gezet-na-video-over-lijsttrekkersverkiezing-a4021349

Reacties

Populaire posts van deze blog

Look closely and you'll see Jared Kushner's cynical ‘deal of the century’ for Palestinians in action

Liquidatie advocaat van kroongetuige Nabil B. werd ‘nooit voor mogelijk gehouden’

De moeizame strijd tegen de ongrijpbare glazenwassersmaffia