Geld gemeenteraadswerk naar cadeaus en diners

 



Geld gemeenteraadswerk naar cadeaus en diners

Beeld anp

Geld dat gemeenteraadsfracties krijgen voor hun politieke werk gaat vaak op aan dure diners, cadeautjes en wijn. Dat meldt RTL Nieuws op basis van eigen onderzoek bij 300 raadsfracties in het land.

Politieke partijen krijgen -afhankelijk van de omvang van de gemeente - tot 20.000 euro per jaar als ondersteuning van het raadswerk. Van dat geld kunnen ze cursussen volgen die helpen bij het raadswerk of bijvoorbeeld een secretaresse aanstellen. Maar onder meer in de gemeenten Lansingerland, Haarlemmermeer, Breda en Dordrecht zijn tijdens het onderzoek declaraties ontdekt die vragen oproepen.

Zo stelt de boekhouder van de gemeenteraad van Breda dat fracties jaar in jaar uit wel heel royaal drank en diners declareren, zonder dat duidelijk is wat dat met raadswerk te maken heeft. In Amersfoort declareren fracties zoveel aan diners, cadeaus en bloemen dat volgens de gemeentelijke kascommissie 'openbaarmaking schadelijk kan zijn voor het imago van de politiek'.

Van een deel van het geld dat bedoeld is voor ondersteuning van het raadswerk blijkt de VVD in Haarlemmermeer een golftoernooi sponsoren. 'Ik vind het sowieso te gek voor woorden dat een fractie iets sponsort buiten de gemeenteraad om. Dit komt bij mij heel vreemd over', reageerde Hans van den Heuvel, hoogleraar beleidswetenschap aan de Vrije Universiteit Amsterdam, maandagavond in RTL Nieuws. 'Dit deugt niet, dat kan niet.'

Reacties

Populaire posts van deze blog

Look closely and you'll see Jared Kushner's cynical ‘deal of the century’ for Palestinians in action

Liquidatie advocaat van kroongetuige Nabil B. werd ‘nooit voor mogelijk gehouden’

De moeizame strijd tegen de ongrijpbare glazenwassersmaffia