D66 Bloemendaal trekt stekker uit beoogde coalitie: “Niet langer vertrouwen in Slewe als wethouder”

 



D66 Bloemendaal trekt stekker uit beoogde coalitie: “Niet langer vertrouwen in Slewe als wethouder”

De soap rond de nieuwe coalitievorming in Bloemendaal lijkt compleet. Gisteravond heeft D66 de stekker uit de beoogde coalitie getrokken. De reden is het rapport waaruit blijkt dat een aantal (oud) raadsleden niet integer heeft gehandeld, waaronder kandidaat wethouder Rob Slewe (Zelfstandig Bloemendaal). Juist hij is de reden dat D66 dit besluit heeft genomen. “We zijn niet over één nacht ijs gegaan, maar dit gaat ons te ver”, aldus Vincent Verheij, fractievoorzitter van D66 Bloemendaal.

Begin juni werd in de gemeenteraad een rapport openbaar gemaakt over integriteitsmeldingen bij de gemeente Bloemendaal, waarbij vijf raadsleden van lokale partijen op de vingers zijn getikt. Dat ging om Leonard Heukels (Liberaal Bloemendaal), Martin van de Bunt (schaduwraadslid Liberaal Bloemendaal), Marielys Roos (Hart voor Bloemendaal), Mark Doorn (oud-raadslid Vrijzinnig Democratisch Bloemendaal) en Rob Slewe (Zelfstandig Bloemendaal). Juist de laatste, die in het nieuwe college wethouder zou worden, blijkt nu de oorzaak te zijn dat D66 niet verder gaat met deze beoogde coalitie.

“Door de conclusies van de Commissie Integriteit kan D66 de door Zelfstandig Bloemendaal voorgestelde wethouder niet ondersteunen”

D66 Bloemendaal

“De conclusies van de Commissie Integriteit, in combinatie met de negatieve wijze waarop de fractie van Zelfstandig Bloemendaal op deze conclusies reageert, leiden ertoe dat de raadsfractie van D66 de kandidatuur van de door Zelfstandig Bloemendaal voorgestelde wethouder niet kan ondersteunen”, zo schrijft Verheij in het persbericht dat zojuist naar buiten is gebracht. 

“Ik ben er vrij rustig onder, maar dit is een geplande actie van burgemeester Elbert Roest”

Rob Slewe, Zelfstandig Bloemendaal

“Een wethouder die zich schuldig heeft gemaakt aan schending van de bestuurlijke integriteit én daar niet op reflecteert past niet bij de bestuurscultuur en de bestuurlijke vernieuwing die wij voorstaan. Zelfstandig Bloemendaal heeft inmiddels ondubbelzinnig aangegeven vast te houden aan de betrokken kandidaat. Voor D66 rest daarom geen andere conclusie dan dat we ons losmaken van de vorming van de beoogde coalitie”, zo staat in het persbericht.

‘Geplande actie’

“Ik ben er vrij rustig onder, maar dit is een geplande actie van burgemeester Elbert Roest”, zo zegt Slewe tegen Haarlem105. “De integriteitsmelding gaat om een per abuis verkeerd ingevuld e-mailadres van een niet vertrouwelijke mail van twee jaar geleden. Het stelt weinig voor en is stom geweest, maar niet meer dan dat. Het is overduidelijk een bewuste keuze geweest van burgemeester Roest om dit juist nu op te voeren en gigantisch op te blazen. Simpelweg omdat hij niet op mij zit te wachten”, stelt Slewe.

“Mensen die als politiek lastig worden gezien, worden monddood gemaakt”

Rob Slewe

“De Commissie Integriteit is ingesteld door de Raad zelf en als die constateert dat iemand niet integer is, is dat al zeer kwalijk”, zo laat Verheij weten aan Haarlem105. “Maar wanneer die persoon het niet wil erkennen en zich er niet voor wil verontschuldigen, druist dat in tegen alles waar een coalitie voor zou moeten staan.”

Slewe heeft een duidelijke visie op het waarom van deze kwestie. “Wat hier is gebeurd is pure karaktermoord  en een hele doelbewuste keuze om mij buitenspel te zetten. Mensen die als politiek lastig worden gezien, worden monddood gemaakt.”

Terug naar de tekentafel

Eerder leek de coalitie rond nadat D66 had aangegeven een nieuwe coalitie te willen vormen met GroenLinks, PvdA, CDA en Zelfstandig Bloemendaal. De VVD was voor die tijd al aan op een zijspoor gezet na hun harde uitspraken tijdens een commissievergadering over Oldenhove. Marielys Roos, fractievoorzitter Hart voor Bloemendaal, wier naam ook wordt genoemd in het integriteitsrapport, liet eerder al weten geen onderdeel uit te willen maken van de coalitie. Met het besluit van D66 zal Verheij nu terug naar de tekentafel moeten. 

“Mensen begrijpen dit niet meer. Ik kan dit simpelweg niet rechtbreien”

Vincent Verheij, fractievoorzitter D66 Bloemendaal

“Ik ben de politiek in gegaan om het vertrouwen in de gemeentepolitiek terug te krijgen bij de bewoners en op deze manier gaat het niet lukken”, zegt Verheij. “En of dat nou een beetje linksom of rechtsom is, dat maakt uiteindelijk niet uit. Een solide bestuurscultuur is uiteindelijk het allerbelangrijkste. Ik wil het vertrouwen terugkrijgen van onze  bewoners, maar mensen begrijpen dit niet meer. Ik kan dit simpelweg niet rechtbreien.”

Of de kans nu zeer waarschijnlijk is dat de VVD alsnog in de coalitie komt, wil Verheij nog niet teveel kwijt. Eerder liet raadslid Eelke van Tienhoven tijdens een radio-interview met Haarlem105 weten ‘het heel jammer te vinden geen deel uit te maken van de coalitie’. Het zou namelijk voor het eerst zijn sinds 1946 dat de VVD niet meeregeert in Bloemendaal.

‘Unieke kans’

Slewe vraagt zich af of een coalitie waarbij VVD alsnog instapt ook daadwerkelijk gaat gebeuren. “D66 heeft zich vrij onmogelijk gemaakt bij de VVD. Hoe dit uitpakt is nog maar de vraag, dat ligt uiteindelijk bij GroenLinks. Ik vind het vooral zonde, we hebben een unieke kans laten lopen.”

“Het is allemaal even heel vervelend, maar uiteindelijk komen we er wel”, concludeert Verheij. “Het vertrouwen in de lokale politiek moet echt de basis zijn en daarbij is betrouwbaar overkomen heel belangrijk, zonder allemaal gedoe er omheen. Ik heb het volste vertrouwen erin dat door deze stap te nemen we er beter uitkomen.”

Reactie burgemeester Elbert Roest

“Een burgemeester heeft geen rol in de coalitievorming. Dit is een aangelegenheid van de politieke partijen. De aantijgingen in de diverse media aan mijn adres en de rol die mij wordt toegedicht zijn pertinent onjuist en ik neem daar met klem afstand van.”

https://haarlem105.nl/d66-bloemendaal-trekt-stekker-uit-coalitie-niet-langer-vertrouwen-in-slewe-als-wethouder/?fbclid=IwAR04J7scfGnRCJuckFwqGQtrGa22QPDTp4SAppVJcgDBboZsgWBGooeXIFg

Reacties

Populaire posts van deze blog

Look closely and you'll see Jared Kushner's cynical ‘deal of the century’ for Palestinians in action

Liquidatie advocaat van kroongetuige Nabil B. werd ‘nooit voor mogelijk gehouden’

De moeizame strijd tegen de ongrijpbare glazenwassersmaffia