ZORGEN OM VERONTREINIGING DOOR INCIDENT MET SPRINKLERINSTALLATIE

 








Zorgen om verontreiniging door incident met sprinklerinstallatie

De PvdA maakt zich zorgen over een ernstige verontreiniging van het grondwater en de bodem bij Schiphol als gevolg van een incident met een sprinklerinstallatie.

Al sinds 2008 wordt er geen actie ondernomen, omdat men het oneens is over wie de sanering moet betalen. PvdA-statenlid Gohdar Massom heeft hier schriftelijke vragen over gesteld aan Gedeputeerde Staten van Noord-Holland.

Onder de nationale luchthaven zou ongeveer 36 duizend kubieke meter grond en een half miljoen kubieke meter grondwater ernstig vervuild zijn, als gevolg van een incident met een sprinklerinstallatie in een hangar van de luchtvaartmaatschappij KLM. Uit de sprinklerinstallatie kwam niet alleen water, maar ook het schuimblusmiddel PFOS. Uit een rapport van de inspectie Verkeer en Waterstaat blijkt dat 10.000 liter schuimblusmiddel vrijkwam met daarin 143 kilo PFOS. Uiteindelijk moest 100 miljoen liter vervuild water met daarin de giftige stof PFOS tijdelijk worden opgeslagen in vijf opvangbassins bij Schiphol-Oost. Die bleken lek te zijn, waardoor de bodem en het grondwater alsnog verontreinigd zijn geraakt.

Ondanks de ernst van de kwestie en de grote risico’s voor de volksgezondheid en het milieu bleef de troep sinds 2008 in de lekke bassins liggen in afwachting van een uitspraak over de vraag wie moet opdraaien voor de kosten: het hoogheemraadschap als beheerder van de bassins of KLM als eigenaar van de hanger. De totale sanering zou tussen 30 en 40 miljoen euro gaan kosten. Intussen is de grond ernstig vervuild geraakt.

PvdA-statenlid Gohdar Massom: “In plaats van per direct actie te ondernemen, wordt geruzied over wie de sanering moet betalen. De PvdA maakt zich zorgen over de gevolgen voor de gezondheid en milieu. Wij zijn verbijsterd over de gang van zaken en vragen ons af hoe het zover heeft kunnen komen en waarom de overheid niet eerder heeft opgetreden.”

https://www.brandveilig.com/nieuws/zorgen-om-verontreiniging-door-incident-met-sprinklerinstallatie-33786

Reacties

Populaire posts van deze blog

Look closely and you'll see Jared Kushner's cynical ‘deal of the century’ for Palestinians in action

Liquidatie advocaat van kroongetuige Nabil B. werd ‘nooit voor mogelijk gehouden’

De moeizame strijd tegen de ongrijpbare glazenwassersmaffia