Boeren geschokt door aanhouding van voormalig actieleider Arjen Schuiling

 





Boeren geschokt door aanhouding van voormalig actieleider Arjen Schuiling

GroningenGroningen
Boeren die zijn aangesloten bij de Farmers Defence Force (FDF) reageren geschokt op het nieuws dat akkerbouwer Arjen Schuiling uit Tynaarloo (DR), voormalig woordvoerder van de actiegroep FDF, door de Groninger politie is aangehouden. Schuiling zat als bijrijder op de trekker, die maandagmiddag een hek op de Vismarkt omver reed. De 39-jarige Sander van A. uit Midden-Groningen, die de trekker bestuurde die de deur van het provinciehuis eruit reed, is ook aan gehouden. Beiden worden verdacht van openlijke geweldpleging.

„Het is een hele domme actie van Schuiling en de bestuurder, want dit kan echt niet”, zegt John Boer uit Veeninge, loonwerker en organisator van het boerenprotest voor FDF. De bestuurder van trekker die de hekken omver reed wordt nog gezocht door de politie. „Met onze actie van vorige week in Den Haag hebben we veel sympathie gekregen van de mensen uit heel het land. Door zo een actie van Schuiling komen de boeren in een kwaad daglicht te staan. Negatief. Dat is heel jammer, want de meeste boeren willen op vreedzame wijze hun standpunt duidelijk maken. Morgen willen we laten zien dat we echt wel op de juiste en vreedzame wijze actie kunnen voeren.”

RIVM en Den Haag

John Boer vertelt dat woensdagochtend de boeren vertrekken vanuit Rougat. „Boeren uit Drenthe en Groningen vertrekken vanuit Rogat naar het RIVM en naar Den Haag. „Op papier hebben we nu 200 boeren staan die mee zullen rijden, maar het kan goed dat er zich nog veel meer aansluiten, zo ging dat vorige keer ook”, zegt Boer. „We hopen op een vreedzame succesvolle demonstratie. Er mogen enkel trekkers, auto’s en vrachtauto’s mee in de demonstratie. Geen aanhangers, zelfrijdende mestrijders of werktuigen achter tractoren. Vuurwerk en ander illegaal knalvuurwerk blijft ook thuis. Wensen van politie en FDF-bestuur worden ten alle tijden opgevolgd. Iedere vorm van rellen of opruiing is niet toegestaan. Stadseigendommen worden niet vernield of ontvreemd.”

Rustig in Drenthe

De protestdemonstratie in Drenthe gisteren verliep in alle rust volgens John Boer. „Door Commissaris van de Koning Jette Kleinsma en de gedeputeerde Jumelet werden we welkom geheten, met een kopje koffie, de deur stond open. Heel anders dan in Groningen, daar bleef de deur gesloten, maar daar spelen heel andere belangen. Veel boeren hebben daar te maken met schade door aardbevingen vanwege gaswinning. Wij snappen de frustratie van Groninger boeren heel goed. Naast het stikstof verhaal zijn ze bezig met de hele aardbevingsschade en de problemen rondom het vergunningenstelsel. Maar deze frustratie mag niet de boventoon voeren in Den Haag.”

Tot nog toe zijn er niet meer aanhoudingen verricht door de Groninger politie. Gisteren liep de boerendemonstratie bij het provinciehuis aan het Martinikerkhof in de stad Groningen danig uit de hand. De actie begon rustig maar naarmate de dag vorderde en het langer duurde dat er reactie kwam van gedeputeerde Henk Staghouwer werd de sfeer grimmiger. De deur van het provinciehuis werd geramd en boeren drongen naar binnen. Ook werden er eieren gegooid en zijn er een paar rake klappen uitgedeeld.


https://www.veld-post.nl/artikel/222634-boeren-geschokt-door-aanhouding-van-voormalig-actievoerder-arjen-schuiling/

Reacties

Populaire posts van deze blog

Look closely and you'll see Jared Kushner's cynical ‘deal of the century’ for Palestinians in action

Liquidatie advocaat van kroongetuige Nabil B. werd ‘nooit voor mogelijk gehouden’

De moeizame strijd tegen de ongrijpbare glazenwassersmaffia