Vijf keer koken met aardappel: gevallekes, vredige piepers en puree

 





ReceptenAardappel

Vijf keer koken met aardappel: gevallekes, vredige piepers en puree

De aardappel begint een behoorlijk onderschatte groente te worden. Met deze recepten krijgt de aardappel zijn verdiende plaats in de keuken terug.

1. Aardappelgevallekes

Janine en Annemieke Jansen koken graag een beetje gezond. Deze kleine hartige taartjes met geraspte aardappel als deeg zijn waarlijk een bron van vezels en beslist voedzamer dan witte bloem.

Ingrediënten voor twee personen

• 150 gram aardappels
• 40 gram Parmezaanse kaas
• 2 tenen knoflook
• 125 gram shiitakes
• 1 stengel bleekselderij
• bakolie
• zout en zwarte peper
• 25 gram walnoten
• 25 gram bergkaas naar keuze
• eventueel verse dragon

Bereiding

Verhit de oven tot 180 °C. Rasp de – rauwe, geschilde – aardappels. Strooi zout over het raspsel, leg het in een zeef en laat het een half uur uitlekken. Knijp het vervolgens met uw handen uit, beetje bij beetje. Rasp de Parmezaanse kaas en meng die door het aardappelprutje.

Vet vier bakvormpjes in (kleine muffinvormen voldoen prima) en druk het aardappel-kaasmengsel in de vormpjes alsof het een soort deeg is. Bak ze zonder vulling in ongeveer drie kwartier gaar en lichtbruin.

Snipper de knoflook en snij de shiitakes in reepjes. Snij de bleekselderij in ultradunne schijfjes. Bak de knoflook zonder hem te laten verbranden en voeg de shiitakes toe. Als die lekker bruin zijn kan de bleekselderij erbij. Maak de walnoten wat fijner en bak ze ook mee.

Verdeel de vulling over de vier bakjes en rasp de bergkaas eroverheen: een toefje op de vulling. Zet de bakjes terug in de oven tot de kaas gesmolten is. Bak desgewenst een paar dragonblaadjes even in olie voor een lekker, groen accent.

2. Taart met aardappel, courgette en basilicum

Culinair historica Charlotte Kleyn onderzoekt de verhalen achter ons eten en werkt ze graag uit in haar keuken. Deze hartige taart is gebaseerd op een taart met aardappelpuree, geraspte courgettes, pesto, parmezaan en nootmuskaat die ze kocht op de versafdeling van een supermarkt op de grens van Ligurië en Toscane, voor een picknick in het bos.

Ingrediënten voor 4-6 personen

• 150 g bloem
• 150 g volkorenmeel
• 50 ml olijfolie
• 300 g aardappels
• 1 knoflookteen, geraspt
• 500 g courgette
• 20 g basilicumblaadjes
• 50 g geraspte parmezaan
• nootmuskaat
• zwarte peper

Bereiding

Meng de bloem en het meel in een kom en maak een kuiltje. Doe daar een snuf zout en de olijfolie in. Zet 150 milliliter water klaar en begin met kneden, schenk er beetje bij beetje het water bij. Kneed tot een zacht en compact deeg. Smeer in met een drup olijfolie en doe terug in de kom. Dek af met een theedoek en laat een half uur rusten op kamertemperatuur.

Schil ondertussen de aardappels, snijd ze in blokjes en kook ze gaar in gezouten water. Giet af en stamp fijn. Meng de knoflook en een scheut olijfolie erdoor.

Rasp de courgette, knijp uit en laat uitlekken in een zeef. Hak de basilicum grof. Meng de aardappels met de courgette, parmezaan en basilicum. Breng op smaak met zout, nootmuskaat en zwarte peper.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Verdeel het deeg in tweeën, maar houd het eerste stuk iets groter. Rol dat dun uit op een met bloem bestoven werkblad. Vet een springvorm in met olijfolie en leg het deeg op de bodem en op de randen. Verdeel de vulling erover en druk aan. Rol het andere stuk deeg dun uit en leg bovenop de vulling. Druk de randen goed aan zodat de taart goed dicht zit. Prik met een vork een paar gaatjes in de bovenkant. Zet ongeveer 60 minuten in de oven, tot het deeg gaar is. Eet warm, lauw of koud, met een salade.

3. Vredige aardappelen uit de oven

Culinair schrijver Joke Boon schotelt u knapperige ovenaardappelen voor, die minder vet zijn en een heerlijk alternatief vormen voor patat. U kunt ze met een saus naar keuze opdienen.

Ingrediënten voor 3-4 personen

• 1 kg biologische aardappelen
• 3-4 el zonnebloemolie
• 1,5 tl gerookt paprikapoeder (vervang eventueel door zoet paprikapoeder)
• zout, naar smaak

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden, bekleed een bakplaat met bakpapier. Boen de aardappelen schoon. (Wij gebruiken een speciaal voor dat doel bestemd nagelborsteltje.) Snij de aardappelen met schil in parten, ongeveer allemaal even dik.

Doe ze over in een schaal, en voeg het paprikapoeder, het zout en 3-4 eetlepels olie toe. Schud om zodat alle aardappels met een olie-kruidenlaagje bedekt zijn.

Leg ze in één laag op de bakplaat en bak ze, op een richel hoger dan het midden, in 40-45 minuten goudbruin en krokant. Tussendoor omscheppen mag, maar is niet vereist.

4. Aardappel, venkel en champignons in kiploze saus

Na het lezen van De Ontplofte kip zocht Charlotte Kleyn naar iets dierloos om te koken. Daarom bereidt ze groenten ‘à la grecque’, zoals je ziet in Franse kookboeken van rond 1900, dat door de olijfolie, citroen, witte wijn en kruiden een beetje naar het braadvet van een gebraden kip smaakt, zonder dat er een vogel in de buurt is geweest.

Ingrediënten voor 4 personen

• 2 venkelknollen
• 500 g aardappels, geschild en in gelijke stukken
• 100 ml olijfolie
• het sap van een kleine of halve citroen
• 100 ml witte wijn
• 1 theelepel korianderzaad
• 2 takjes tijm
• 2 laurierbladeren
• 1 theelepel suiker
• 250 g champignons, in gelijke stukken

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Verwijder de stelen en de harde kern van de venkel (bewaar) en snijd de knollen in gelijke middelgrote stukken. Doe met de aardappels in een ovenschaal, meng met wat zout en een beetje olijfolie en zet 30 minuten in de oven.

Doe de afsnijdsels van de venkel met de olijfolie, het citroensap, de witte wijn, het korianderzaad, 1 takje tijm, 1 laurierblad, de suiker en 1 theelepel zout in een steelpan en breng aan de kook. Laat zachtjes 20 minuten sudderen onder een deksel.

Haal de schaal uit de oven. Meng de champignons door de aardappel en venkel. Zeef de saus en giet over de groenten. Leg er een vers takje tijm en laurierblad bij en zet nog 15 minuten in de oven tot alles helemaal gaar is.

Lekker met brood of rijst.

5. Geroosterde prei met aardappelpuree en citroen-knoflookboter

Charlotte Kleyn raakte geïnspireerd door de menukaarten van Nederlandse stoomschepen uit de jaren dertig. Dit gerecht met prei en aardappel, met citroen-knoflookboter en een zachtgekookt eitje is specifiek gebaseerd op een soep van Antoine-Augustin Parmentier, die er zijn levenswerk van maakte om de aardappel in Frankrijk populair te krijgen.

Ingrediënten voor 4 personen

• 4-6 preien (ruim een kilo)
• 2 eetlepels olijfolie
• 1 kilo aardappels
• 2 eetlepels melk
• 4 eieren
• 100 gram boter
• 2 knoflooktenen, fijngesneden
• sap van een ½ citroen
• 5 salieblaadjes, fijngesneden

Bereiding

Verwarm de oven voor tot 220 °C. Trek het buitenste grove blad van de preien, snijd het groene deel weg (gebruik dat bijvoorbeeld voor bouillon) en was de preien goed. Leg de preien naast elkaar in een grote ovenschaal en smeer ze in met 1 eetlepel olijfolie en een ½ eetlepel zout. Rooster de preien 45 minuten in de oven, keer ze halverwege om. Als het goed is, zijn de stukken nu helemaal zacht en gekarameliseerd. Geef ze anders nog 10 minuten.

Maak ondertussen de puree: schil de aardappels en kook ze gaar in gezouten water. Giet af en stamp met de melk tot puree.

Kook de eieren 4 minuten, laat ze schrikken en zet apart.

Smelt de boter in een steelpannetje en voeg de knoflook toe. Draai het vuur uit zodra de boter lichtbruin wordt en een beetje notig gaat ruiken. Voeg het citroensap en de salie toe en roer goed. Zet weg onder een deksel.

Pel de eieren.

Warm de aardappelpuree op en verdeel over vier borden, leg op elk bord een paar stukken prei en een opengesneden ei en bedruppel royaal met botersaus.

Tip: zet de borden voor het serveren in de nog warme oven, dan koelt het gerecht niet zo snel af.

https://www.trouw.nl/recepten/vijf-keer-koken-met-aardappel-gevallekes-vredige-piepers-en-puree~ba92d9ca/

Reacties

Populaire posts van deze blog

Look closely and you'll see Jared Kushner's cynical ‘deal of the century’ for Palestinians in action

Liquidatie advocaat van kroongetuige Nabil B. werd ‘nooit voor mogelijk gehouden’

De moeizame strijd tegen de ongrijpbare glazenwassersmaffia