Haarlemmermeer doet aangifte van mogelijke fraude

 



Haarlemmermeer doet aangifte van mogelijke fraude

HOOFDDORP (ANP) - De gemeente Haarlemmermeer laat alle grondtransacties van 1994 tot heden onderzoeken door een forensisch accountant. Er gaan al enkele jaren verhalen dat sommige grondverkopen in Haarlemmermeer geen zuivere koffie is geweest. ,,We willen schoon schip maken,'' zei verantwoordelijk wethouder A. Van Dijk vrijdag.Het gemeentebestuur heeft dat besluit genomen in aanvulling op een motie van de gemeenteraad donderdagavond om aangifte te doen van mogelijke fraude bij een omvangrijke grondverkoop in 1999 bij de luchthaven Schiphol.

Schiphol Real EstateI

n februari van dat jaar kocht de vastgoeddochter van de luchthaven, Schiphol Real Estate (SRE), grote stukken grond in Haarlemmermeer. Dat gebeurde een halfuur voordat in de gemeente een Wet Voorkeursrecht Gemeenten van kracht werd waardoor verkopers van grond deze eerst aan Haarlemmermeer zouden moeten aanbieden. De verdenking is dat er naar de projectontwikkelaar van Schiphol is gelekt. De gemeenteraad van Haarlemmermeer wil het Openbaar Ministerie (OM) in Haarlem laten uitzoeken of toen strafbare feiten zijn begaan.Van Dijk vond het justitie-onderzoek voorbarig. Hij is zelf al bezig om de feiten uit 1999 op een rijtje te zetten. De gemeenteraad had beter op de uitkomst van dat interne onderzoek kunnen wachten, vond hij.

Sekscentrum

Haarlemmermeer ligt ook al jaren in de clinch met een ondernemer, die in de gemeente een groot sekscentrum wil realiseren. De seksondernemer, R. Beusenberg, zegt door de gemeente te zijn gedwarsboomd bij grondtransacties. Hij heeft meerdere rechtszaken lopen tegen de gemeente en claimt bijna 100 miljoen euro aan schade. Volgens wethouder Van Dijk, die door de seksondernemer voor leugenaar is uitgemaakt, kan deze kwestie ook worden meegenomen in het accountantsonderzoek.Als er een justitieel onderzoek komt naar de gang van zaken rond de transactie, zal Schiphol daar volgens een woordvoerder aan meewerken. Het bedrijf ziet de uitkomst met alle vertrouwen tegemoet, stelde hij.

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/haarlemmermeer-doet-aangifte-van-mogelijke-fraude~b089facb/

Reacties

Populaire posts van deze blog

Look closely and you'll see Jared Kushner's cynical ‘deal of the century’ for Palestinians in action

Liquidatie advocaat van kroongetuige Nabil B. werd ‘nooit voor mogelijk gehouden’

De moeizame strijd tegen de ongrijpbare glazenwassersmaffia