Marjolein Faber geldt zelfs binnen PVV als hardliner. Ze neemt nu alsnog ‘volledig afstand’ van term omvolking in een opmerkelijk charmeoffensief



Marjolein Faber geldt zelfs binnen PVV als hardliner. Ze neemt nu alsnog ‘volledig afstand’ van term omvolking in een opmerkelijk charmeoffensief


Marjolein Faber | kandidaat-minister Asiel en Migratie De Tweede Kamer hoorde maandag beoogd minister Faber van Asiel en Migratie (PVV). Ze nam diverse zeer omstreden uitspraken terug en beloofde ook voor „fatsoenlijke opvang” van asielzoekers te zorgen.

Wilmer Heck
Liam van de Ven

24 juni 2024 om 16:36



„Ik realiseer me dat de woorden omvolking en omvolkingstheorie onjuist en ongewenst zijn”, zegt aanstaand minister van Asiel en Migratie Marjolein Faber (PVV) bij de opening van haar hoorzitting in de Tweede Kamer. Ze realiseert zich dat de term „bovendien een verschrikkelijke connotatie naar het verleden en het nazisme met zich meebrengt”, en ze neemt er dan ook „volledig afstand” van.

Het was het openingsschot in een charmeoffensief waarin Faber, die al jaren geldt als een van de meest radicale PVV'ers, de kritische aanstaande oppositie poogde te neutraliseren. Keer op keer maakte ze dezelfde knievallen: ze was eerder „fel geweest, misschien te fel” maar zal zich inzetten voor „streng maar rechtvaardig asielbeleid” en zorgen voor een „fatsoenlijke opvang”. Haar eerdere uitspraken behoren tot het verleden want „toen was ik woordvoerder van de oppositie, en nu zit ik hier als kandidaat-minister”. De frustratie groeide bij de toekomstige oppositie, maar zij kregen amper grip op Faber. Al zijn de bestaande bezwaren van de oppositie tegen haar persoon beslist niet uit de lucht.

Ook binnen de coalitie was er twijfel over Faber, zo bleek eerder deze maand. VVD-leider Dilan Yesilgöz had, nadat Faber anderhalve week geleden werd voorgedragen door PVV-voorman Geert Wilders, tegen de NOS gezegd dat Faber „geen onomstreden kandidaat” is – een uitzonderlijke uitspraak, aangezien coalitiepartners zich doorgaans niet bemoeien met de personeelszaken van andere partijen. Wilders hield toch vast aan Faber. En Yesilgöz leek niet gerustgesteld: „Ik had zorgen, die heb ik geuit en dan kijk ik of ze met die zorgen aan de slag gaan.”

Faber zetelde van 2011 tot 2023 in de Provinciale Staten van Gelderland en in de Eerste Kamer, waar ze bekend kwam te staan om haar boude en radicale uitspraken. De bekendste daarvan bezigde ze in 2019, toen ze op Twitter schreef dat een man met een Noord-Afrikaans uiterlijk en een afkeer van bier iemand had neergestoken op een Gronings terras. Onwaar, zo bleek later, het ging om een witte man. „Mijn tweet klopt”, bleef Faber desondanks volhouden. Tot de hoorzitting, toen zij, vijf jaar na dato, zei: „Mijn tweet klopte niet."

Faber werd in 1960 in Amersfoort geboren als slagersdochter, in wat zij beschrijft als „een politiek betrokken gezin, waar maatschappelijke thema’s werden besproken”. Ze doorliep de mavo en de havo. Vanaf 1978 werkte ze als radiodiagnostisch laborante in ziekenhuis de Lichtenberg in Amersfoort. Op het cv dat ze aanleverde voorafgaand aan de hoorzitting maandag, claimt ze ten onrechte dat dit twee hbo-opleidingen waren.

Faber stuurde NRC een ‘bewijs van bevoegdheid’ tot radiodiagnostisch laborant uit 1981 en een diploma laborant(e) radionucleaire geneeskunde uit 1984. De ‘inservice opleiding’ die Faber volgde was vooral gericht op het assisteren van de radioloog. Volgens deskundigen is die studie niet te vergelijken met de huidige hbo-opleiding, die veel meer gericht is op zelfstandig werken. Pas eind jaren tachtig kwam er een vierjarige hbo-opleiding in dit vakgebied.
Of Wilders graag een houwdegen wil op het asieldossier, of simpelweg een tekort heeft aan mensen, is onduidelijk

Desgevraagd legt Faber aan NRC uit: „Je werkte direct in de praktijk en moest één tot twee dagen per week naar wat wij de ‘röntgenschool’ noemden in Utrecht. Dat heb ik drie jaar zo gedaan. Daarna ben ik de vervolgopleiding nucleaire geneeskunde gaan doen.” Faber zegt „te goeder trouw” te hebben gehandeld. „Voor zover ik weet was het hbo.”

In 1986 verliet Faber het ziekenhuis in Amersfoort en ging ze aan de slag als IT-specialist in het bedrijfsleven, tot ze in 2011 voor de PVV actief werd in Gelderland en de senaat.
Integriteitskwestie

Faber wordt landelijk nieuws in 2015, wanneer NRC onthult dat zij haar zoon heeft betaald met PVV-geld om een PVV-website te bouwen. Dat terwijl Faber zich juist had geprofileerd als scherp op dergelijke integriteitskwesties. Drie jaar daarvoor had ze aan het licht gebracht dat PvdA’er Co Verdaas als gedeputeerde in Gelderland zijn dienstauto en reiskostenvergoeding oneigenlijk had ingezet. Daarover was Faber onverbiddelijk. Wilders berispte Faber vanwege de betaling aan haar zoon, en ze beloofde de rekening zelf te betalen.

In de jaren daarna werd Faber steeds zichtbaarder in het politieke debat. In de senaat zei ze in 2020 over toenmalig minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag (D66) dat zij honderden miljoenen „pompt” in het „netwerk van haar vriendjes bij de Verenigde Naties”, geld dat besteed zou worden om „een agenda [uit te rollen] van antisemitisme, terrorisme en omvolking”. Premier Mark Rutte (VVD) wees Faber erop dat omvolking een complotterm is die zijn oorsprong vindt in de nazi-ideologie, waarmee inmiddels door complotdenkers wordt bedoeld dat een politieke elite bewust migranten een land binnenhaalt om de autochtone (witte) bevolking te vervangen. Faber haalde er haar schouders over op.

In 2022 zei ze over de premier dat die „Nederland uitlevert” aan de VN en de EU, en dat hij Nederland maakt tot „pinautomaat van de wereld” en „laat uitwonen door honderdduizenden gelukszoekers”. Faber maakte het zo bont dat Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn uiteindelijk haar microfoon uitdraaide, zoals hij de afgelopen jaren wel vaker deed.

Het is een van de vele voorbeelden van Fabers stijl, aldus Tiny Kox. Tussen 2003 en 2024 was hij lid van de Eerste Kamer namens de SP. Volgens Kox deed Faber „keer op keer uitspraken die nog verder gaan dan die van de gemiddelde PVV’er”. En volgens Kox waren dat geen uitglijders, maar was Faber „voortdurend in contramine met iedereen met een andere mening”, en was er met haar over asiel en de islam „niet te praten”. „Ze vindt gewoon wat ze vindt en daar houdt ze onbewogen aan vast.”

Faber presenteert haar onvermurwbaarheid zelf als een positieve eigenschap. In een interview met De Gelderlander zei ze over haar opvattingen: „Die zijn helder. Moskee dicht is moskee dicht. Grenzen dicht is grenzen dicht. Er zit geen nuance in.”

Ze vindt gewoon wat ze vindt en daar houdt ze onbewogen aan vastTiny Kox (SP) voormalig Eerste Kamerlid

Daisy Vliegenthart-Goedhart is sinds 2015 Statenlid in de Provinciale Staten in Gelderland namens het CDA, waar Faber tot 2023 ook zat. Volgens Vliegenthart-Goedhart was Faber als Statenlid „niet iemand die met ideeën kwam of het initiatief nam om problemen op te lossen of samen te werken”. Beeldvorming was voor Faber belangrijker dan besturen, zag Vliegenthart-Goedhart. Ze hecht er waarde aan te vermelden dat Faber in de omgang „een heel vriendelijk en attent mens is”.

Die persoonlijke eigenschap zal ze ook politiek moeten gaan vertalen, als minister van Asiel en Migratie. In die rol zal ze vele werkbezoeken moeten afleggen aan asielzoekerscentra, burgemeesters en commissarissen van de Koning. Haar voorganger, staatssecretaris Eric van der Burg (VVD), werd gezien als een charmante bestuurder die graag meedacht – twee eigenschappen die haaks staan op het imago van Faber.
‘Crisis in de maak’

Toen de Arnhemse gemeenteraad de in Marokko geboren Ahmed Marcouch in 2017 voordroeg als burgemeester, gingen Wilders en Faber naar Arnhem om te protesteren met een spandoek waarop stond: ‘GEEN ARNHEMMISTAN, WE RAKEN ONS LAND KWIJT!’

In NRC zeiden meerdere lokale bestuurders dat zij twijfelen aan Faber als bestuurder. Toch was Faber tijdens haar hoorzitting optimistisch, volgens haar zijn de bewindspersonen „professionals, die plichtsgetrouw hun werk zullen doen”. En tussen haar en Marcouch was volgens Faber niets meer aan de hand. Ze had „meerdere keren de eer gehad om hem te ontmoeten".

Een bestuurder van een provinciehoofdstad noemde de aanstelling van Faber in NRC „een geloofwaardigheidscrisis in de maak”.

In veel opzichten is Faber eenzelfde soort politicus als PVV-Kamerlid Gidi Markuszower, die eerder door Wilders werd aangedragen als asielminister. Wilders trok hem terug nadat hij door de AIVD werd aangemerkt als potentieel staatsgevaarlijk. Markuszower en Faber zijn loyale dienaren van Wilders, die ook voor PVV-begrippen gelden als hardliners en regelmatig in de problemen komen door hun harde taal.

Of Wilders graag een hardliner wil op het asieldossier, of simpelweg door een tekort aan mensen controversiële kandidaten naar voren blijft schuiven, is onduidelijk.

NSC-leider Pieter Omtzigt zei in Nieuwsuur dat hij zich, in tegenstelling tot Yesilgöz, geen zorgen maakt om eerdere uitlatingen van Faber: „We hebben in januari een rechtsstaatverklaring opgesteld, waar in staat dat alle vier de partijen, inclusief de kabinetsleden en de parlementariërs, geen voorstellen zullen doen die in strijd zijn met de grondwet. Het stelt me gerust dat iedereen dat ook gaat beloven.”

Faber is maandag in ieder geval al begonnen met het wegnemen van de zorgen, bijvoorbeeld over dat ze zou discrimineren. Want zij „zal zich houden aan de wet, en voor de wet is iedereen gelijk. Dat staat in artikel 1 van de Grondwet, dat kennen we allemaal.” Dat de PVV ruim een decennium pleitte voor afschaffing van dat artikel, bleef tijdens de hoorzitting onbesproken.

Update (24 juni 2024): dit artikel is om 20.00 uur, na de hoorzitting in de Tweede Kamer, geactualiseerd.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Look closely and you'll see Jared Kushner's cynical ‘deal of the century’ for Palestinians in action

Liquidatie advocaat van kroongetuige Nabil B. werd ‘nooit voor mogelijk gehouden’

De moeizame strijd tegen de ongrijpbare glazenwassersmaffia