Doorgaan naar hoofdcontent

De slimste man van Silicon Valley volgt elke stap die jij zet





De slimste man van Silicon Valley volgt elke stap die jij zet


21 september 2017

De hyperintelligente Peter Thiel ontwikkelde samen met andere internetondernemers van de ‘PayPal mafia’ een systeem dat mensen verregaand kan volgen door het slim combineren van data: Palantir. Inlichtingendiensten kunnen voor terrorismebestrijding niet meer zonder. En dat heeft gevaarlijke trekjes.
Beeld Andrew White/The New York Times/Redux
15 tot 18 minuten leestijd
14 december 2016 nodigde president elect Donald Trump de bazen van de grootste technologiebedrijven uit Amerika uit om langs te komen in de Trump Tower. Aan een lange tafel zaten de alfamannen en -vrouwen van de technologiewereld, de usual suspects als Eric Schmidt (Alphabeth), Tim Cook (Apple), Ginni Rometty (IBM) en Elon Musk (Tesla).
De opvallendste aanwezige CEO was Alex Karp, geen ‘techie’, maar ‘fuzzy’, een filosoof die in Frankfurt promoveerde bij Jürgen Habermas. Karp, een man met wilde donkere krullen, is de CEO van het bedrijf Palantir Technologies, na Uber en Airbnb de grootste start-up van Silicon Valley. Het is ook het schimmigste bedrijf van de Valley. Terwijl Uber en Airbnb in alle openbaarheid de taxi- en hotelwereld ontwrichtten, veranderde Palantir in het diepste geheim de wereld van de inlichtingendiensten.
De grote man achter Palantir is investeerder Peter Thiel, die demonstratief naast Trump zat. ‘Ik wilde beginnen met het bedanken van Peter,’ zei de president electvoordat hij de andere tech-giganten toesprak, ‘omdat hij iets heel vroeg al zag, misschien voordat wij het zagen.’ Daarop greep Trump de hand van Thiel. Hij pakte niet alleen de palm van Thiels hand, maar streelde ook met zijn andere hand de buitenkant en tikte erop. ‘You are a very special guy.’
Thiel keek ongemakkelijk, maar Thiel kijkt altijd ongemakkelijk. Lichaamstaaldeskundigen duikelden op sociale media over elkaar heen. Het was Frans-de-Waal-materiaal. ‘Het laat zien dat Trump deze man echt heel leuk vindt,’ zei lichaamstaalexpert Lilian Glass tegen Quartz.

HULK HOGAN

Peter Thiel is eind veertig. Hij heeft kort donker haar, kijkt meestal wat angstig rond, als een hond uit het asiel, en heeft een rode gloed in het gezicht alsof hij net uit de sportschool gestapt is. ‘Als je elk klassiek verhaal over Silicon Valley neemt, er een gezonde dosis controverse bijdoet en dat in één persoon stopt, krijg je Peter Thiel,’ schreef de website Business Insider ooit over hem. In de film The Social Network wordt hij gespeeld door Wallace Langham. Hij is de angel investor die in 2004 500.000 dollar investeerde in een site die toen thefacebook.com heette. Thiel zit nog steeds in het bestuur van Facebook, maar zijn invloed gaat veel verder. Hij staat bekend als de slimste man van de Valley. Hij denkt altijd, ook als hij praat, met als resultaat een hakkelende manier van praten, met veel ‘ahs’ en ‘hums’. Vriend en vijand zijn een beetje bang voor hem. Berucht is hoe hij achter de schermen, als anonieme geldschieter van de advocaten van worstelaar Hulk Hogan, de internetsite Gawker te gronde richtte, waarschijnlijk omdat die site zijn homoseksualiteit onthulde.
EENZAME HOMOSEKSUELE JONGEN
Peter Thiel werd geboren in Frankfurt in 1968. Zijn vader was een chemicus die in de mijnbouw werkte en de wereld over reisde. Op zijn vijfde kon Peter de hele wereldkaart uit zijn geheugen tekenen. Op zijn zesde kreeg zijn vader een baan in Namibië, om te helpen uranium uit de woestijngrond halen. De jonge Peter ging naar school in Swakopmund, een kustplaats in Namibië. Thiel haatte het schooluniform dat hij daar moest dragen en sommigen zien het als de bron van zijn bijna spreekwoordelijke afkeer van group think en kuddegedrag. Als iedereen linksaf gaat, gaat Peter Thiel rechtsaf. Op zijn negende vertrok de familie Thiel naar Cleveland en in 1977 naar Foster City, bij San Francisco. Bij een wiskundetest scoorde hij het best van heel Californië. Op zijn twaalfde hoorde hij bij de beste tien schakers van de wereld onder de dertien jaar. Op zijn schaakdoos plakte hij een sticker met de tekst ‘Born To Win’. Nog steeds is hij een goede schaker met een Elorating van rond de 2300.
Hoewel hij in de openbaarheid weinig vertelt over zijn jeugd, dringt het beeld van een eenzame homoseksuele jongen zich op. Televisie kijken mocht hij niet van zijn ouders. Hij las de boeken van Arthur C. Clarke, droomde van onderwatersteden, het bezoeken van andere planeten en vliegende auto’s. En van The Shire, de Libertarische droomwereld van de hobbits. Hij las In de ban van de ring van Tolkien tien keer.
MENS-MACHINE-AANPAK
Na een studie filosofie en rechten aan Stanford en een baan bij de bank Credit Suisse, sprong Thiel in de dotcom bubble. Het was eind jaren negentig en iedereen begon in de gaten te krijgen dat het World Wide Web een potentiële goudmijn was. Thiel begon de start-up Confinity, die het mogelijk wilde maken om met een palmtop – een kleine draagbare computer – geld over te maken. Zo leerde hij de jonge Elon Musk kennen die juist het bedrijf X.com had opgericht, waarmee geld via internet overgemaakt kon worden. Musk en Thiel besloten te gaan samenwerken en begonnen PayPal, om betalingen via e-mail mogelijk te maken.
Het idee lag voor de hand. Ook eBay, Google en Yahoo sleutelden hun eigen online betaalsystemen in elkaar. Maar de Russische maffia zat handenwrijvend te wachten op de nieuwe ontwikkelingen. Computerwetenschapper Max Levchin van PayPal stelde een topteam van wiskundigen samen die probeerden patronen te ontdekken in frauduleuze boekingen, om zo algoritmes te kunnen ontwikkelen die bedrog konden tegenhouden. Snel werd duidelijk dat deze aanpak niet werkte. Internetcriminelen waren slim en pasten hun tactieken aan aan de algoritmes.
Door slimme analyse met Palantir-software kunnen terroristen worden geïdentificeerd.
Daarom bedacht PayPal een geheel eigen aanpak. De programmeurs maakten de geldtransacties zichtbaar op landkaartjes, zodat je als bij een computerspel de geldstromen heen en weer kon zien vliegen. De computer filterde de verdachte transacties eruit, maar analisten van vlees en bloed hadden het laatste woord. Het systeem was vergelijkbaar met de testjes die een internetgebruiker soms moet beantwoorden om te laten zien dat hij geen robot is: ‘Op welke van deze acht foto’s zie je een auto?’

Deze hybride mens-machine-aanpak werkte opvallend goed. De programmeurs doopten het systeem ‘Igor’, naar een Russische internetcrimineel die PayPal op internet uitdaagde en zei dat ze hem nooit zouden kunnen stoppen.
INTERNETGEKTE
PayPal was met ‘Igor’ nu niet alleen meer een online betaalsysteem, maar ook een financieel surveillance systeem. De investeerders die dit begrepen, wisten niet hoe snel ze geld moesten stoppen in de piepjonge onderneming. In een podcast van Marc Andreessen vertelt Thiel dat een Koreaanse investeerder ongevraagd vijf miljoen naar de rekening van PayPal overmaakte en weigerde te zeggen waarheen het geld terug overgemaakt kon worden.
De internetgekte bereikte een hoogtepunt in 2000. Thiel en Musk reden dat jaar lachend in een McLaren F1 ter waarde van 1 miljoen dollar.
‘Wat kan die auto eigenlijk?’ vroeg Thiel aan Musk.
‘Let maar eens op,’ zei Musk en hij trapte op het gaspedaal. Bij het wisselen van baan begon de auto te draaien, raakte een vangrail vloog in de lucht waar hij nog een paar keer rond wiekte om total loss weer op de grond terecht te komen. De auto was nog niet verzekerd.

Vrijdag 31 maart 2000 haalde PayPal bij een investeringsronde 100 miljoen dollar op; maandag 3 april 2000 klapte de internetbubbel. De daaropvolgende nucleaire internetwinter wist PayPal met al het opgehaalde geld te overleven. In 2002 kocht eBay het bedrijfje voor anderhalf miljard dollar en Thiel en de andere leden van de ‘PayPal Mafia’ waren vanaf die dag multimiljonair. De paypallers begonnen Reddit, YouTube, LinkedIn en Yammer. Musk kocht het bedrijfje Tesla dat werkte aan elektrische auto’s. Peter Thiel investeerde in Facebook. Het was het begin van Silicon Valley en internet zoals we het nu kennen.
De levensloop en lijntjes van Peter Thiel. Infographic: Frédérik Ruys/Vizualism.
TERRORISME VERMINDEREN
Een andere meesterzet van Thiel is veel minder bekend. Hij richtte samen met wat andere PayPal Mafialeden het bedrijf Palantir op, een soort ‘Igor’, maar dan om terroristen op te sporen. Een geheim wapen voor de war on terror. Samen met ex-PayPaller Nathan Gettings presenteerde hij een prototype aan mensen uit de wereld van de geheime diensten. Die gaven elkaar high fives en In-Q-Tel, de investeringstak van de CIA gaf 2 miljoen dollar. Thiel zelf investeerde 30 miljoen. In samenwerking met de FBI en de CIA ontwikkelden ze in het grootste geheim de Palantirsoftware. De missie van Palantir was om ‘terrorisme te verminderen en tegelijkertijd de burgervrijheden te bewaren’. Anders gezegd: door slimme analyse met Palantir-software kunnen potentiële terroristen beter geïdentificeerd worden, zodat gewone brave burgers hun schoenen aan kunnen houden als ze met het vliegtuig gaan.
Thiel bombardeerde zijn oude studievriend Alex Karp, die graag op vage feestjes in Berlijn uithing, tot CEO. Karp verscheen sindsdien alleen nog maar met een zonnebril op en met een grote beveiligingsagent naast zich. Het Palantir-kantoor kreeg spiegelende ramen met aan de binnenkant witte schijfjes die de ruiten lieten rillen, zodat afluisteren op afstand onmogelijk was. In een van de schaarse lezingen van Karp op YouTube zegt hij dat hij CEO werd omdat hij van alle oprichters van Palantir het minst gestoord was. ‘De mensen hier op de eerste rij zitten te lachen. Ze werken bij Palantir en weten dat dit geen grap is,’ voegde hij eraan toe.
HOBBITWERELD
De naam Palantir komt uit Tolkiens In de ban van de ring. De Palantir is de kristallen bol waarin je gebeurtenissen ver weg kunt bekijken.
De invloed van Tolkien en zijn hobbitwereld gaan verder dan alleen deze naam. Het jaarlijkse bedrijfsuitje heet Hobbitcon. Op de website Quora schrijft een Palantir-medewerker: ‘We zien het als onze plicht om te doen wat we kunnen met de expertise die we hebben om the Shire te redden.’ De veiligheidsdiensten, de politiediensten, hulpdiensten en grote bedrijven zijn voor Palantir een bonte verzameling hobbits (de middle earth warriors) die onze versie van de ‘Shire’ (de vrije westerse wereld) moeten beschermen. Palantir levert ze het gereedschap. ‘We kunnen de industrieën sterker maken die de facto het lot van de meeste burgers in deze wereld – in het Westen – bepalen. Er is geen ander bedrijf zoals wij,’ zei Alex Karp in een uitgelekt filmpje waarin hij informeel zijn medewerkers toespreekt.
EEN BETERE MUIZENVAL
Hoe Palantirsoftware werkt, is te illustreren met een verhaal dat vanaf eind 2011 op internet circuleert. Oktober 2011 kocht ene Mike Frikri een enkele reis van Caïro naar Miami. Hij huurde een appartement. De weken erna deed hij een paar grote geldopnamen van Russische bankrekeningen, hij telefoneerde met verschillende mensen in Syrië, hij huurde een truck, reed naar Orlando en bezocht Disney World. Verschillende veiligheidsvideo’s lieten zien dat hij daar foto’s nam van drukke gedeelten en de gebieden bij de toegangspoorten.
Zonder de software van Palantir was Mike Fikri niet opgevallen. Er zijn veel mensen die van Cairo naar Miami reizen of die geld op een Russische rekening hebben staan. Met Palantir was dit allemaal anders. De dag dat Fikri naar Orlando reed, kreeg hij een bon voor te snel rijden. Dit genereerde een melding in het Palantir-systeem van een CIA-agent. De analist typte zijn naam in het zoekschermpje van Palantir en er verscheen een schat van informatie op het beeldscherm. Een vingerafdruk en DNA verkregen door een CIA-agent in Cairo, een video van een pinautomaat-bezoek in Miami, foto’s van de nummerplaat van zijn gehuurde truck bij een tolstation, telefoondata, en een kaart met daarop zijn bewegingen op een wereldkaart. Knipperende rode lichtjes toonden hoe geld via Syrië en Caïro naar Fikri’s appartement in Cairo stroomde. ‘Het is een grafische interface die eruitziet als iets wat Tom Cruise zou gebruiken in een Mission: Impossible film.’ De politie sloeg Fikri in de boeien en een aanslag op Disney World was voorkomen.
Het verhaal van Fikri was fictie, in de wereld geholpen als promotie voor Palantir, om te laten zien hoe Palantir werkt. Een organisatie als de CIA of de FBI heeft duizenden databases, financiële verslagen, DNA-samples, geluidsfragmenten, videobeelden, data van kentekenscanners, kaarten en rapporten en processen-verbaal uit de hele wereld. Palantir maakt het makkelijk om al deze databases aan elkaar te koppelen en gerelateerde stukjes informatie aan elkaar te leggen, zodat snel een beeld verschijnt dat de onafhankelijke stukjes los van elkaar niet laten zien. Als je verschillende databases snel en overzichtelijk met elkaar kunt combineren, is één plus één vaak drie. Als databases los van elkaar gebruikt worden, is één plus één vaak nul, zoals de aanslagen van 9/11 lieten zien, waarbij verschillende puzzelstukjes bekend waren, maar door de slechte samenwerking tussen de inlichtingendiensten niet aan elkaar gelegd werden. Oud CIA-generaal David Petraeus noemde Palantir ‘een betere muizenval toen een betere muizenval nodig was’.
Palantir maakt het makkelijk om alle CIA-databases aan elkaar te koppelen.
In een filmpje van DirectRelief is te zien hoe deze hulpdienst Palantir gebruikte rond Hurricane Sandy die november 2011 New York trof. Het werkblad is een landkaart van Amerika. Met behulp van data van de universiteit van South Carolina verschijnen de meest kwetsbare districten van Amerika. Radargegevens van weerdiensten tonen real time de verplaatsing van Sandy. Vervolgens wordt met databases uit de farmaceutische industrie gekeken hoe ziekenhuizen en apotheken in de kwetsbare gebieden bevoorraad zijn met medicijnen. Zo kon met een paar muisklikken in beeld gebracht worden welke regio’s acuut hulp nodig hadden. Het is duidelijk software die goud waard is voor overheidsdiensten, hulpdiensten of bedrijven die snel en doeltreffend willen handelen op een moment van een calamiteit.

BERMBOMMEN VOORSPELLEN
Het is niet bekend wie er nu allemaal met Palantir werken. ‘In 2014 hadden we twee contracten van meer dan 100 miljoen dollar, dit jaar hebben we er twintig,’ zei Karp in een interview met de Wall Street Journal in 2016. Klanten zijn in elk geval de CIA en de Homeland Security. Volgens de geruchten hielp de software van Palantir bij het opsporen van Osama Bin Laden. ‘Echt een killer app,’ schreef Mark Bowden in zijn boek The Finish, over de dood van Bin Laden. Amerikaanse troepen in Irak gebruiken Palantir om te voorspellen waar bermbommen liggen. En inmiddels werken ongeveer alle politiediensten en overheidsdiensten in Californië op Palantir. Ook Singapore is een beruchte big data proeftuin, waar Palantir veel gebruikt wordt. Karp praatte in het eerdergenoemde gelekte filmpje tenslotte met veel liefde over Frankrijk. ‘Daar houden ze van ons.’
Bij een aanslag als die in Parijs zou iemand met genoeg bevoegdheden de ontwikkelingen real time kunnen volgen op een kaartje van de binnenstad, met de beelden van de veiligheidscamera’s, de kentekenscanners, data van telecommasten. Deze gegevens kunnen in Palantir makkelijk gekoppeld worden aan informatie uit processen-verbaal, tapverslagen, rapporten van inlichtingendiensten, en dat alles op één overzichtelijk browserscherm.
DE CIA MOPPERT
Opvallend genoeg is niet iedereen binnen de inlichtingenwereld enthousiast – voorzichtig uitgedrukt. Binnen de Amerikaanse militaire wereld is er al jaren een guerrillaoorlog gaande tussen het Pentagon en Palantir. Het Amerikaanse leger werkt al jaren met het zogeheten Distributed Common Grond System (DCGS), waar het inmiddels miljarden dollars ingepompt heeft.
Bradley Manning vertelde in de rechtszaal dat DCGS zo onbetrouwbaar was dat hij zich genoodzaakt zag om continu back-ups te maken op zijn eigen harde schijf. Zo kon Manning – die inmiddels Chelsea heet – een schat aan informatie aan WikiLeaks geven.
Palantir heeft betere software, maar het leger werkt liever met oude vertrouwde bedrijven als Lockheed, IBM en Boeing. Ook de NSA wil niet meer met Palantir werken. En zelfs de CIA moppert.
Nu Palantir steeds vaker met politiediensten werkt, wordt langzaam maar zeker duidelijker waarom veel klanten moeite met het bedrijf hebben.
in Tolkiens ‘In de ban van de ring’ is De Palantir de kristallen bol waarin je gebeurtenissen ver weg kunt bekijken. Foto: Getty Images.
Het is allereerst niet mogelijk om onder de motorkap te kijken en te zien wat Palantir eigenlijk doet. Als je Palantir aanschaft, komen er mensen van Palantir op de werkvloer, om de databases geschikt te maken om met elkaar te koppelen. Ook ben je om het systeem goed te laten werken min of meer verplicht om de updates aan te schaffen. De kosten daarvan zijn vaak hoger dan gedacht, waardoor veel diensten veel meer geld kwijt zijn dan aanvankelijk gedacht. En tenslotte is het moeilijk om uit het Palantir-web te komen als je er eenmaal in verstrikt raakt.
Een probleem met het koppelen van databases is dat sommige databases gevoelige en persoonlijke informatie bevatten, die de eigenaren niet zomaar mogen of willen delen. Informatie over kwetsbare getuigen of undercoveragenten. Hiervoor heeft Palantir een oplossing. Palantir maakt het mogelijk om net als bij socialenetwerksites als Facebook ‘vrienden’ te worden, of ‘tribe-leden’, zoals Palantir het noemt. Palantir zou je kunnen vergelijken met een soort Spotify of Facebook, maar dan voor inlichtingendiensten. Via Palantir is het makkelijk om databases onder bepaalde voorwaarden te delen met ‘vrienden’. Vrienden van niveau vier mogen meer zien dan vrienden van niveau twee. Ook is het in Palantir mogelijk om delen van databases ontoegankelijk te maken, zodat je bijvoorbeeld privacygevoelige gegevens verborgen kunt houden.
HET PALANTIR-WEB
Maar dat het daardoor ook lastig is om uit Palantir te stappen, merkte het New York Police Department deze zomer. De informatie die je vanuit het programma hebt opgeslagen, mag je niet houden als je met Palantir stopt. Net zoals je de playlists van Spotify niet mee mag nemen als je je Spotify-account opheft. Dit is misschien wel de grootste meesterzet van Thiel. Palantir is net zo doortrapt als andere sociale netwerk-sites. Als geheime dienst kun je bijna niet om Palantir heen als bevriende diensten het ook gebruiken. Als de meeste andere Europese landen met Palantir werken, is het voor de AIVD lastig samenwerken als die een ander systeem gebruikt. En als er dan in Nederland een terroristische aanslag gepleegd wordt die met gedeelde informatie te voorkomen was geweest, is er een probleem. In Californië is het als politiedienst nu al vrijwel onmogelijk om uit het Palantir-web te blijven. Zonder Palantir ben je daar een geïsoleerde politiedienst.
Alex Karp maakt zich dan ook geen seconde zorgen over de weerzin. ‘Zoals velen van jullie weten, is de SSDA recalcitrant,’ zei hij in het eerdergenoemde gelekte praatje, waarbij SSDA de codenaam voor CIA is. ‘De SSDA mag ons niet leuk vinden: als de hele wereld Palantir gebruikt, kunnen ze ons nog steeds niet leuk vinden, maar ze hebben geen keus. Dat is in feite hoe we de FBI gekregen hebben en elke andere tegenstribbelende partij.’
Thiel en Karp proberen op deze manier langzaam de informatiewereld te veroveren. ‘Ik denk dat elke veiligheidsdienst op de wereld al wel met Palantir gepraat heeft,’ zegt de eerdergenoemde bron uit de inlichtingenwereld, ‘het is een duivels dilemma. Veiligheidsdiensten kunnen met Palantir allemaal informatiebronnen aan elkaar koppelen. Palantir kan heel goed met heel veel informatie omgaan en daarin matches vinden. Maar moeten we ons afhankelijk maken van dit soort bedrijven, die nauwe banden hebben met Amerikaanse veiligheidsdiensten? Moet je dat niet zelf gaan regelen? En als je afhankelijk bent van bedrijven, moet je dan niet alleen kiezen voor bedrijven die niet alleen wettelijk, maar ook ethisch gezien binnen de regels passen waarin jij wilt werken? Volgens mij moet iedereen zich zorgen maken over de invloed van het bedrijfsleven op veiligheid. Met name als de overheid bijna niet meer kan controleren waar het heengaat. Laat staan hoe het werkt.’
Als Palantir door veel inlichtingendiensten gebruikt gaat worden, kan het een monster worden dat nauwelijks nog te controleren is. Een monster uit een boze droom van George Orwell.
PALANTIR KAN EEN MONSTER WORDEN DAT NAUWELIJKS NOG TE CONTROLEREN IS.
KRISTALLEN AARDBOL
Op 21 mei opende Donald Trump samen met koning van Saoedi-Arabië Salman bin Abdoel Aziz al-Saoed en de Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi in Riaad het nieuwe Global Center for Combating Extremist Ideology, of Etidal, zoals het in de Arabische wereld wordt genoemd. Een door Saoedi-Arabië opgezet centrum dat sociale media in de gaten houdt om zo extremisten te kunnen opsporen. Een enorme hal zonder ramen, met een metershoge muur die tegelijkertijd een monitorscherm is waarop diagrammen en grafieken te zien zijn die real time laten zien hoe het sentiment is in de Arabische wereld. Een zelflerend algoritme dat socialemediagebruikers profileert en elke dag beter onderscheid weet te maken tussen drie smaken: positief over extremisme, negatief over extremisme of neutraal over extremisme. Als een extremistisch bericht verschijnt op Twitter of Facebook, is het binnen zes seconden geanalyseerd.
Symbolisch legden de drie wereldleiders beide handen op een kristallen lichtgevende aardbol die opvallend veel weg had van de Palantir uit In de ban van de ring.

PALANTIR EN CAMBRIDGE ANALYTICA: EEN TWEEKOPPIG MONSTER

Als je 300 Facebook-likes kent van iemand, weet je meer over diegene dan zijn of haar geliefde, lieten wetenschappers zien. Volgens dit principe maakt het bedrijf Cambridge Analytica ‘psychografische profielen’ die de politieke voorkeuren van mensen voorspellen. Stemt iemand met het profiel ‘Republikein’ niet op de Republikeinen, dan loont het om die persoon via sociale media te bestoken met berichten die de Democraten in een kwaad daglicht zetten. Dit is de gedachte achter Cambridge Analytica. Volgens The Guardian en de The Observer hadden Cambridge Analytica en Palentir in 2013 contact met elkaar, en de geruchten dat ze samenwerken, zoemen nadrukkelijk rond. Valdis Krebs, de wetenschapper die de terroristische netwerken na 9/11 in kaart bracht en nauw samenwerkte met de CIA, zegt via de mail dat Palantir en Cambridge Analytica inderdaad een tweekoppige monster zouden vormen. ‘Palantir analyseert de socio-economische data en Cambridge Analytica de psychologische. In dat geval is 1 + 1 veel meer dan 2.’ Heeft Palantir een rol gespeeld bij de verkiezing van Trump? In een van de gelekte DNC-mails wordt de Democraten geadviseerd contact te zoeken met Palentir-CEO Alex Karp omdat hij zei Palantir alleen politiek te willen gebruiken om Hillary Clinton te helpen, en in een gelekt filmpje spreekt Karp met diepe afkeer over Trump. Palentir-oprichter Peter Thiel kan het eigenlijk ook niet maken om met Cambridge Analytica samen te werken: hij is bestuurslid van Facebook, en dat bedrijf is niet blij met Cambridge Analytica. Aan de andere kant is Thiel ook dikke maatjes met Rob Mercer, de grote investeerder van Cambridge Analytica. Op het jaarlijkse Heroes and Villains-feestje van Mercer verscheen Thiel eind vorig jaar verkleed als Hulk Hogan, de man die Thiel had geholpen om de site Gawker te gronde te richten. Trump kwam als zichzelf. Alex Karp is inmiddels een van de tech-adviseurs van Trump. Wat is er gebeurd met zijn liefde voor Hillary Clinton?
lees dit later
  
deel dit verhaal
verhaal bewaren

Reacties

Populaire posts van deze blog

Look closely and you'll see Jared Kushner's cynical ‘deal of the century’ for Palestinians in action

Liquidatie advocaat van kroongetuige Nabil B. werd ‘nooit voor mogelijk gehouden’

De moeizame strijd tegen de ongrijpbare glazenwassersmaffia