Met een ingenieuze ingreep is het griepvaccin veel effectiever te maken

 




Met een ingenieuze ingreep is het griepvaccin veel effectiever te maken

NIEUWS
Infectieziekte De effectiviteit van de vaccinatie tegen griep is niet heel hoog. Die bescherming kan beter, schrijven onderzoekers.
Griepprikken liggen klaar om te gebruiken bij een vaccinatieronde in Utrecht.
Foto Sem van der Wal/ANP
Met een ingenieuze chemische ingreep kunnen vaccins tegen de seizoensgriep zó worden aangepast dat ze een betere bescherming bieden. Dat schrijven Amerikaanse onderzoekers vrijdag in het wetenschappelijke tijdschrift Science. Door in een vaccin componenten van verschillende griepvirusstammen gekoppeld aan de bieden, reageert het immuunsysteem op al die stammen tegelijk.
Het bestaande jaarlijkse griepvaccin bevat vier subtypes van virusstammen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) schat twee keer per jaar in welke vier dat moeten zijn; voor vaccins voor de winter op het noordelijk halfrond kijken ze naar de stammen die in de voorgaande winter op het zuidelijk halfrond rondgingen. De meeste infecties bij mensen zijn door subtypes van de stammen influenza A (H1N1 en H3N2) en influenza B/Victoria en B/Yamagata.
Die laatste lijn leek sinds maart 2020 uitgestorven doordat hij vanwege de coronamaatregelen niet meer kon rondgaan. De WHO adviseerde in maart dit jaar zelfs om deze stam voortaan maar weg te laten uit de vaccins. Maar begin november werd hij toch weer aangetroffen bij een Nederlandse patiënt.
De meeste mensen vertonen na deze vaccinatie vooral een immuunreactie tegen één van deze stammen, en blijven dus relatief gevoelig voor een infectie met een van de andere. Lang bestond het vermoeden dat dit komt door een fenomeen dat ‘original antigenic sin’ wordt genoemd: het immuunsysteem van mensen blijft na een eerste infectie met een griepvirusvariant voor altijd vooral op die virusvariant gericht. Maar uit de nieuwe studie blijkt dat de immuunreactie vooral door de genetische opmaak van een individu wordt bepaald.

Eeneiige tweelingen

De onderzoekers bestudeerden de immuunreactie op griepvaccins in een groep eeneiige tweelingen. Daaruit bleek dat vooral genetische variaties beïnvloeden hoe mensen op lichaamsvreemde stoffen in vaccins reageren. Het gaat om variaties in een belangrijk onderdeel van het immuunsysteem, het humaan leukocyt-antigeensysteem. De eerdere blootstelling speelde een minder belangrijke rol.
Advertentie
Volume 0%
 
Met deze nieuwe kennis bedachten ze ook een nieuwe manier om griepvaccins te maken. Ze koppelden daarvoor van vier griepvirusvarianten het kenmerkende oppervlakte-eiwit hemagglutinine chemisch aan elkaar. Het immuunsysteem ‘ziet’ de lichaamsvreemde eiwitten van al deze subtypes dan allemaal tegelijk.
Hun experimentele griepvaccin testten ze in labmuizen en in gekweekte mini-orgaantjes van menselijke keelamandelen. In deze proeven was de immuunreactie tegen diverse griepsubtypes na dit nieuwe vaccin beter dan die na bestaande vaccins. Door de aan elkaar geplakte stukjes van de griepviruseiwitten tegelijk aan te bieden, verbeterde de activiteit van bepaalde immuuncellen, zogeheten T-helpercellen, en verhoogde de productie van antistoffen tegen alle griepsubtypes. Het werkte ook als er boven op de vier oppervlakte-eiwitten van de seizoensgriepvirussen een vijfde werd gekoppeld; dat van het vogelgriepvirus H5N1. Dan ontstonden er ook antistoffen tegen dat virus. Dat is waardevolle kennis bij het ontwikkelen van een vaccin voor mensen tegen vogelgriep.
Een man krijgt een griepprik tijdens de jaarlijkse  landelijke campagne.

Een bekende zorg

De relatief lage bescherming van griepvaccins, zeker bij oudere mensen, is een bekende zorg. Gemiddeld beschermen ze voor 30 procent tegen infectie en 41 procent tegen ziekenhuisopname door griep, volgens het Nederlands Huisartsengenootschap. De Gezondheidsraad adviseerde dinsdag om voortaan bij de jaarlijkse griepvaccinatie ook drie vernieuwde griepvaccins in te zetten, naast het bestaande vaccintype. Bij ouderen kunnen die vernieuwde vaccins meer bescherming bieden. Het tot nu toe ingezette vaccin bevat geïnactiveerde griepvirussen.
De nieuwe vaccins bestaan uit kleine stukjes eiwit, of ze hebben een hulpstof of een extra hoge dosis. Die laatste twee beschermen bij ouderen 10 tot 30 procent beter tegen ziekenhuisopname door griep. Naast deze vaccins zijn ook andere typen vaccins in de maak, zoals mrna-vaccins tegen griep of tegen griep en covid tegelijk, en een universeel griepvaccin.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Look closely and you'll see Jared Kushner's cynical ‘deal of the century’ for Palestinians in action

Liquidatie advocaat van kroongetuige Nabil B. werd ‘nooit voor mogelijk gehouden’

De leren broek van de jonge Geert Wilders